یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024

ساختار اصیل روحانیت از همان دوران ظهور اسلام، توسط شخص پیامبر‌(ص) پایه‌گذاری شد آن حضرت از میان اصحاب و تربیت یافتگان مکتب خویش شخصیت‌های برجسته‌ای را برای تبلیغ برگزیدند و به نواحی مختلف اعزام کردند.

به گزارش سرویس علمی- فرهنگی مرکز خبرحوزه، کتاب «تبارنامه حوزه و روحانیت، از صدر اسلام تا پهلوی اول»  با هدف شناسایی و شناساندن شجره‌نامه و تبارنامه صنفی علماء، فقها و روحانیت در طول تاریخ برای طلاب جوان به قلم آقای عبدالرحیم اباذری به رشته تحریر درآمده است.

در این نوشته با ارائه تعریف عام از روحانیت که شامل: حافظان قرآن، راویان حدیث و اصحاب پیامبر (ص) و امامان معصوم‌(ع) نیز می‌باشد، سعی شده است تا سیر تاریخی و فعالیت‌های دینی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی حوزه و روحانیت چگونگی شکل‌گیری آنها به گونه‌ای فشرده، برای مخاطبان ترسیم گردد.

کتاب از سه بخش اصلی تشکیل یافته است که شامل: «دورنمایی از ساختار تشکیلاتی» در محضر پیامبر (ص) و امامان معصوم‌(ع) و حضور سیاسی و اجتماعی روحانیت در عصر غیبت کبری می‌باشد.

عناوین ارائه شده در این کتاب شامل: سیر تاریخی حوزه و روحانیت، چگونگی تدوین قرآن و حدیث توسط علما، سیر تالیف و تدوین کتب رجالی، سیر تهذیب در حوزه، معرفی اجمالی حوزه‌های علمیه، مبلغان و فقها در عصر رسول خدا‌(ص)، عالمان و محدثان در عصر معصومین‌(ع)، نواب اربعه در عصر غیبت صغری، عالمان و فقیهان در حکومت آل‌بویه، حکومت مغولان و حضور فقها، نقش فقها در عصر صفویان و نیز نقش علما و فقها در عصر قاجار می‌باشد.

در قسمتی از فصل «نواب اربعه در عصر غیبت صغری می‌خوانیم: حسین‌بن روح یکی از شخصیت‌های فقهی و حدیثی این خاندان است که در دوران نایب اول و  دوم همکاری پیوسته با این دو بزرگوار داشت و در این مدت، درایت و مدیریت، نبوغ و رشد عقلی خویش را به اثبات رساند بدین سبب توسط محمدبن عثمان به نیابت پس از وی منصوب شد نخستین سال نیابت حسین‌بن‌روح مصادف با یازدهمین سال خلافت مقتدر عباسی بود در این دوران ابوالحسن علی‌بن‌فرات، برای دومین بار وزارت دربار عباسی را به دست گرفته بود، آل‌فرات همانند خاندان نوبختی شیعه بودند و این فرصت خوبی برای نایب سوم شد تا برای بهبود وضع شیعیان و اداره مطلوب دستگاه نیابت، از آن بهره‌ جوید تا جایی که نوشته‌اند خاندان نوبختی و آل‌فرات، درحالی که از بنیان، با خلافت عباسیان مخالف بودند با برنامه‌ریزی و مدیریت لازم، آن چنان خلیفه را زیر نفوذ فکری خود در آوردند که وی حتی در بر حق بودن خود نیز به شک افتاد و در این نفوذ، حسین‌بن‌روح نوبختی و علی‌بن فرات (وزیر) نقش تعیین کننده‌ای داشتند.

کتاب  تبارنامه حوزه و روحانیت از صدر اسلام تا پهلوی اول» به قلم عبدالرحیم اباذری با شمارگان 3 هزار در 448 صفحه و با قیمت شش‌هزار پانصد‌تومان به چاپ رسیده است.

علاقمندان جهت تهیه کتاب می‌توانند به نشانی قم خیابان صفائیه کوچه ممتاز کوچه پیشوایی پلاک 14 مراجعه کنند و یا با تلفن 7835096-0251 تماس بگیرند.

همچنین پایگاه اینترنتی www.salmanpress.com در دسترس علاقمندان می‌باشد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha